“Building your dream”

Bassant Classics

Porsche 911 R

Historie.

De 911 R (Racing) is in samenwerking met de firma Baur (een vermaard carrosseriebedrijf in Stuttgart) ontwikkeld in 1967. De R was een gestripte versie van de standaard 911, met veel lichtgewicht delen. De 911R kwam daarmee op 810 kg, ongeveer 230 kg minder dan een standaard 911.


Carrosserie.

Plaatwerk was standaard, echter alle scharnieren werden vervangen door aluminium of kunststof exemplaren. Verder werd de auto voorzien van een lichtgewicht voorruit (geproduceerd door Glaverbel), plexiglas zij- en achterruiten en veel fiberglas delen zoals deuren, kofferklep (versterkt met bamboe om vervorming bij hogere snelheden te vermijden), motorkap en bumpers. De achterste zijruiten waren voorzien van louvre ventilatiesleuven, de voorste van draaibare plexiglas ventilatieopeningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan de buitenkant was de 911R was herkenbaar aan licht verbreedde wielkasten, kleinere bumpers en karakteristieke, ronde achterlichten. Voorin kwam een kunststof brandstoftank met een inhoud van 100 liter, waarvan de vulopening door het hart van de kofferklep stak.

Interieur.

Ook het interieur moest bijdragen aan het gewichtsverlies, zo werd de standaard binnenbekleding verwijderd. Sportstoelen van het merk Scheel werden gemonteerd en het stuurwiel werd vervangen door een Monza stuurwiel zonder claxon; deze werd vervangen door knop op dashboard. Alles wat niet direct noodzakelijk was werd uit het interieur verwijderd, zelfs het stuurslot.

Motor.

De R werd voorzien van de 901/22 B6 motor, die 210 PK leverde. De meeste exemplaren maakten gebruik van Weber 46 IDA3C carburateurs, enkelen werden uitgevoerd met mechanische Bosch brandstofinjectiesystemen. Als optie was de Type 901/21 motor met dubbele nokkenassen beschikbaar, welke 230 PK (171 kW) leverde.
Om dit vermogen goed op de weg te krijgen was de auto voorzien van bredere velgen, 6 en 7 inch.

Specificaties.

810 kg

210 / 230 PK

Prestaties

Initieel bedoeld te racen in de sportscar klasse, de R voldeed niet aan de verplichte homologatie-eisen en was daardoor veroordeeld te racen in de zwaardere prototype klasse. Ondanks dit bouwde Bauer 4 prototypen en nog zo’n 20 exemplaren voor klanten die aan diverse wedstrijden in 1967 en 1968 deelnamen.

De enige overwinning in een serieuze race was die van de Tour de France in 1969. Een fabrieksauto, met Gerard Larousse achter het stuur, won door de wendbaarheid van de R in een parcours met een combinatie van heuvels en asfalt. Hierna besloot Porsche de 911 2.0 T/R te bouwen, een meer standaard versie bedoeld voor de GT klasse.

Gespecialiseerd  in klassieke 911